Suolaiset piirakat on mielestäni todella kätevä iltapala esimerkiksi iltavuoron jälkeen. Töistä tulessa tekee mieli jotain vähän ruokaisampaa, muttei kuitenkaan viitsi syödä enää täyttävää ateriaa. Piirakan voi myös hyvin tehdä etukäteen eikä maku kärsi siitä yhtään, päin vastoin.
Tällä kertaa iltavuorolaisen iltapalaksi syntyi tämä fetapinaattipiiras. Tämä makuyhdistelmä on todella suosittu ja siitä on vaikea olla pitämättä. Itse käytin piirakan päälle kirsikkatomaatteja, kun niitä sattui kaapissa olemaan valmiina. Hyvin sopisi myös aurinkokuivatut tomaatit kuutioituna piirakan täytemassan sekaan.
Muutama vuosi takaperin mulla oli etsinnässä täydellinen suolaisen piirakkapohja. Aloin jo turhautua, kun hyvää ei tuntunut löytyvän millään. Kyselin Facebookin Leivotaan-ryhmässä vinkkiä ja mulle neuvottiin kokeilemaan Ruokasurffausta-blogista löytyvää ohjetta. Siitä lähtien olen kotona leipoessa käyttänyt tuota pohjaohjetta. Pohja on todella helppotekoinen ja se on saanut maustaan paljon kehuja. Välillä piirakasta riippuen korvaan osan jauhoista ruisjauhoilla.
Täytteen ohjeessa mainittu Napolitana-mausteseos on ostettu Tigerista. En ole markettien valikoimassa törmännyt samannimiseen tuotteeseen, mutta ainakin Meiralla on myllyssä Tomaattinen pastamauste, joka on makumaailmaltaan vastaavaa. Meiran maustemyllyssä ei ole suolaa joten sitä kannattaa hieman lisätä täytteeseen. Muistaakseni pastamauste on myös pippurisempaa, joten pippuria ei tarvitse välttämättä lisätä.
Muutama vuosi takaperin mulla oli etsinnässä täydellinen suolaisen piirakkapohja. Aloin jo turhautua, kun hyvää ei tuntunut löytyvän millään. Kyselin Facebookin Leivotaan-ryhmässä vinkkiä ja mulle neuvottiin kokeilemaan Ruokasurffausta-blogista löytyvää ohjetta. Siitä lähtien olen kotona leipoessa käyttänyt tuota pohjaohjetta. Pohja on todella helppotekoinen ja se on saanut maustaan paljon kehuja. Välillä piirakasta riippuen korvaan osan jauhoista ruisjauhoilla.
Täytteen ohjeessa mainittu Napolitana-mausteseos on ostettu Tigerista. En ole markettien valikoimassa törmännyt samannimiseen tuotteeseen, mutta ainakin Meiralla on myllyssä Tomaattinen pastamauste, joka on makumaailmaltaan vastaavaa. Meiran maustemyllyssä ei ole suolaa joten sitä kannattaa hieman lisätä täytteeseen. Muistaakseni pastamauste on myös pippurisempaa, joten pippuria ei tarvitse välttämättä lisätä.
Fetapinaattipiiras 25cm
- 150g voita
- 3 dl jauhoja
- 1 tl suolaa
- 3 rkl vettä
Täyte:
- 80g tuoretta baby-pinaattia
- 1/2 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 150g fetajuustoa
- 1 dl emmental juustoraastetta
- 3 kananmunaa
- 2 dl ruokakermaa
- 1 tl Provencen yrttisekoitusta
- 2 tl Napolitana mausteseosta
- mustapippuria myllystä
- (suolaa tarvittaessa)
Esivalmistele 25cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka voitelemalla tai käyttämällä vuokasprayta. Jos käytät irtopohjaista vuokaa laita sen pohjalle leivinpaperi.
Aloita pohjan valmistaminen nyppimällä kylmä voi, jauhot ja suola keskenään. Lisää joukkoon vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina tasaisesti piirakkavuokaan ja laita se pakastimeen siksi aikaa kun uuni lämpenee 200 asteeseen. Pakastaminen ehkäisee piirakan reunojen valahtamista paistamisen aikana. Kun uuni on lämmennyt esipaista pohjaa 10min. Pohjan esipaistaminen on tärkeää, koska piirakkapohja jää muuten helposti raa'aksi. Pistävän makuinen raakapohja pilaa hyvänkin piirakan maun!
Aloita täytteen valmistaminen hienontamalla pinaatit. Itse totesin nopeimmaksi tavaksi käyttää saksia. Leikkaa punasipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulit. Itse tykkään painella fetan haarukalla melko hienoksi muruksu piirakoita varten, jolloin se levittyy tasaisesti koko massaan. Tämä on kuitenkin makukysymys joten, jos tykkäät isommista fetasattumista voit esimerkiksi kuutioida sen.
Riko kananmunat ja vatkaa niiden rakenne huolella rikki. Lisää joukkoon ruokakerma ja mausteet, sekoita tasaiseksi. Kääntele massan joukkoon pinaatit, sipulit ja juustot.
Kaada massa esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista 200 asteisen uunin alatasolla 30min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti